Mayıs 2016 Gelişmeleri: Sızdırılan sağlık verileri, Göçebe Suriyeliler için mobil uygulama, SNAPCHAT kullanıcılarına İngilitere’den hükümet uyarısı. 

stethoscope lying on keyboard of a laptop
stethoscope lying on keyboard of a laptop

SAĞLIK VERİLERİ SIZDIRILDI. Bir önceki ay 50 milyon kişinin kimlik verilerinin sızdırılmasından bahsetmiştim. Bu kez sağlık verilerimiz hacklendi ve yayınlandı. Sızdırılan veriler, bulaşıcı veya cinsel hastalık taşıyanların, kürtaj olanların da içinde bulunduğu pek çok veri barındırıyor. Bu verileri Anonymous’un sızdırdığı iddia edildi, diğer yandan hacker grubu bu eylemi reddetti. Elbette bu verilerin ele geçirilmesi pek çok açıdan tehlikeli. Ticari firmalar, sigorta şirketleri, işverenler tarafından kişiler aleyhine kullanılabilir veya dışarıdan gelecek tehlikelere karşı bir açık oluşturabilir. Her halükarda ceza kanunumuzda bu şekilde kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi ve yayılması suç olarak düzenlenmiştir. Bu verilerin sızması aynı zamanda Anayasal hakların da ihlali anlamına geliyor.

MİCROSOFT’TAN TERÖRE KARŞI ÖNLEM: Terörün her gün dünya genelinde can almaya devam ediyor olması sebebiyle, teknolojik anlamda da terörü destekleyen faaliyetlerin önlenmesi için alınan önlemler her gün artıyor. Özellikle dünyaca ünlü firmaların bu kapsamda çalışmalara yer verdiğini görüyoruz. Microsoft da teröre karşı önlem alan firmalardan biri.  Duyurduğu yeni politikasına göre, terör örgütlerinin propagandasını içeren yayınları kaldıracak ve servisleri engelleyecek. Bunun için XboxLive, Outlook, docs gibi tüm servisler taranacak. Bing servisi içindeki terör yanlısı siteler arama motorunda görüntülenen sonuçlardan çıkarılacak.

SURİYELİ GÖÇEBELER İÇİN MOBİL UYGULAMA GOOGLE DAVETLİSİ. Türkiye’de 2,5 milyondan fazla Suriyeli göçebe olunca, dil bilmeme problemi onlar için günlük ve ticari hayatın da akışını doğrudan olumsuz etkiliyor. Elbette dil bilmeyince hukuk da bilinemiyor. Teknoloji yine tam bu noktada imdada yetişti. Mojahed Akil adlı Türkiye’de yaşayan bir Suriyeli yazılımcı tarafından geliştirilen ‘Gherbtna’ adlı bu uygulama ile ülkemizde araç veya ev kiralamak, işverenlere iletişime geçmek, bir okula kayıt olmak isteyen Suriyeli göçmenlere yardımcı olacak bu uygulama Google’ın dikkatini çekti ve geliştiricisi,  Google I/O Konferansı için California’ya davet edildi. Google’ın CEO’su da İstanbul’dan önemli bir katılımcının da bu sene aralarına katıldığını duyurdu.

İLK ROBOT AVUKAT, PEKİ YA HAKİM? ABD’de geliştirilen sanal robotun, yapay zeka yardımı ile avukatlık yapacağı duyuruldu. Fikri mülkiyet, vergi hukuku, iş hukuku hatta ceza hukuku alanında da avukatlara bilgi sağlayacak olması pek çok firmanın ilgisini çekti. Belki önümüzdeki çeyrek asırda duruşmalarda, sanal robot hakimleri de görebiliriz, ne dersiniz?

VE SNAPCHAT. Son günlerde popülerleşen sosyal paylaşım uygulamalarından biri de Snapchat. Tabi konu paylaşım olunca hukuki sorunlar da beraberinde geldi. Uygulama, kullanıcılara 10 saniye süresince fotoğraf veya video yayınlama, mesaj gönderme imkanı veriyor. Ayrıca paylaştığınız içeriklerin ekran görüntüsü alınırsa size haber ediyor. Dolayısıyla bu ekran görüntüsünü alan ve kamuya açık şekilde paylaşanlar bakımından sorumluluk doğacak mı sorusu gündeme geliyor.  Bu fotoğrafların veya yazışmaların ekran görüntüsü alınarak kamuya açık şekilde ifşa edilirse ne olacağı konusunda Birleşik Krallık Kültür ve Ekonomi Bakanı bir açıklama yaptı ve bu tür paylaşımların tazminata konu olabileceğini, bunu yapanların 2 yıl hapsinin istenebileceğini, bunu suç olacağını duyurdu. Aynı şekilde bizde de kişilerin rızası olmadan fotoğraflarını yayınlarsanız veya aranızdaki haberleşmeyi izinsiz ifşa ederseniz TCK’da tanımlanan suçlar oluşacaktır.

Son olarak Uygulamanın özelliklerinden biri de; araçla giderken hızınızı ölçerek fotoğrafla birlikte yayınlayabiliyorsunuz. ABD’de bir kadın sürücü geçirdiği trafik kazası sonrasında; Snapchat’i  hızlı araç kullanıp selfie çekmeye yöneltmekle suçladı. Snapchat Şimdi uygulamada bu lensi kullanmak istediğinizde öncesinde ‘Araç sürerken snap atılmaması’ konusunda uyarı yayınlanıyor. AT&T’de yapılan bir araştırmaya göre ise saniyede 4-10 kişi araç kullanırken sosyal medyaya tıklıyor. Aman diyelim, siz siz olun araç kullanırken sosyal medyada gezmeyin.

‘Bu yazı ilk olarak DigitalAge dergisinin Haziran 2016 sayısında yayınlanmıştır.’

 

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.