Ağustos ayında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik taslağı yayınlandı. İkinci el araç ticaretinin ciddi yükümlülüklerle sınırlayan ve yaptırımlara bağlayan bu taslağa iyi yanından bakarsak, faturasız satış ve vergi kaçakçılığının önüne geçilecek. Yetkisiz araç satışı ve dolandırıcılık son bulacak. Ekspertiz raporu alma, garanti hususu gibi zorunluluklar,  tüketicileri koruyacak.

Diğer yandan, tasarının endişe yaratan kısmı ise bu işi internet üzerinden yapanları ilgilendiren kısmı. Satışa sunulacak aracın elektronik ortamdaki ilanında; motor, şasi no’su ve plakasının, trafik sigorta bilgileri merkezi kaydı gibi bilgilerin yayınlanması zorunlu kılınıyor. Ancak bu verilerin kişisel sayılabilecek verilerden olduğunu söyleyebiliriz. Bu bilgilerin kötü niyetli kişilerce kopyalanarak, bir başka araçta kullanılması halinde, gerçek araç sahipleri mağdur olabilir. Diğer yandan bu bilgilerin TRAMER sisteminden sorgulanıp elektronik ortamda ilanla birlikte sunulabilmesi için ödenmesi gereken ücret, kullanıcılara ister istemez yansıyacak. Her ne kadar bu düzenleme ile  internetten satışa sunmada bir engel olmasa da, zorunluluklar noter satış aşaması ile ilgili olsa da, doğal olarak, ikinci el araç satış platformu olan sitelerin bundan kullanıcı trafiği, ilan sayısı anlamında bir kayıpla çıkması kaçınılmaz.  Bunun gibi ihtimallerin de önüne geçebilecek bir düzenlemeye ihtiyaç olacaktır.

Eylül ayında Avusturya’da 18 yaşında bir genç, Facebook’ta çocukken ailesinin kendi fotoğraflarını paylaşması sebebiyle onlara dava açtı. Kişilik haklarının ihlali bakımından değerlendirilecek davada, tazminata karar verilirse, dünyada bir ilk olacağı kesin.

AB Komisyonu üç yıllık vergi soruşturması sonunda, Apple’ın İrlanda hükümetine 13 milyar Euro tutarında ceza ödemesine karar verdi. Tim Cook, İrlanda’da tüm vergilerinin ödediklerini savunurken, soruşturmadaki iddia Apple’ın İrlanda’da hükümetle özel anlaşmalar yapıp, ödenmesi gereken matrahın çok altında vergi ödediği yönünde. Apple ve İrlanda Maliye Bakanı, kararı temyiz edeceklerini belirttiler.

FBI, 2015’te terör saldırısı düzenleyen şahsın iphone şifresini kırdırmıştı ve bu haber veri güvenliği anlamında yankı yapmıştı. Şimdi ise AP, Vice Media ve USA Today, FBI’ı Bilgi Edinme Yasası kapsamında mahkemeye verdi ve söz konusu iphone şifresinin kırılması için FBI’ın hangi kişiye ya da kuruluşa ne kadar harcama yaptığının açıklaması isteniyor.

Iphone 7 tıslama sorunları, Samsung Galaxy Note 7 cihaz patlamaları haberleri geçtiğimiz ay konuşulurken, ayıplı ürün sebebiyle davaların açılıp açılmayacağı merak konusuydu ki, davalar açılmaya başlandı. Aldığı Note 7, cebinde patladığı için yaralanan Floridalı bir şahıs, Samsung’a dava açarak, yaralanması sebebiyle oluşan zarar için tazminat talebinde bulundu. Samsung davaya yönelik henüz bir açıklama yapmasa da, tüm Note 7’lerin derhal kapatılması ve geri çağrıldığına dair resmi açıklamasını yayınlamıştı. Bu duyuru firmanın sayfasında yayınlanıyor. Bu cihaza sahipseniz mağduriyetinizin giderilmesi için iletişim bilgileri de sitede sağlanmış durumda.

‘Bu yazı ilk olarak DigitalAge dergisinin Ekim 2016 sayısında yayınlanmıştır.’

 

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.