Temmuz 2017 Gelişmeleri: Taksilerde ses kaydı, Almanya’da nefret söylemine ceza yasası, AB’de işverenlere sosyal medya denetim yasağı

Commenced Press News Hands Smartphone Newspaper
Commenced Press News Hands Smartphone Newspaper

Çin Whatsapp’ı engelledi. Devlet kontrolü kurulamayan ve uçtan uca şifreleme ile çalışan Whatsapp, Çin’de engellendi. Daha sonra bir takım özelliklerinin kısıldığı ve sadece yazılı mesajların gönderilebildiği, uygulamaya erişimin yavaşlatıldığı haberlere yansıdı. Daha önce de VPN’lere erişimin yasaklandığı, pek çok firmadan kaynak kodların dahi talep edildiği görülmüştü. Tabi bu durumun haberleşme özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği düşünüldüğünden, yeni yasaklar internet sansürüne karşı duruştakilerin ve teknoloji firmalarının tepkisini topladı.

itaksi ile taksilerde artık ses ve görüntü kaydı alınacak. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi üzerine taksilerde kullanılmaya başlanan bu uygulama aslen güvenlik için alınan bir önlem. Ancak taksiye binenlerin konuşmalarının ve görüntülerinin de kayıt altında olacağı düşünülürse, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi bakımından bu uygulama daha şimdiden kişilerde endişe yaratmış durumda. Toplu taşıma aracı olmadığı için hukuki anlamda da özel hayata dair kayıt alacağından, kişilerin rızasının önceden alınması gerekir.

Almanya’da sosyal medyadaki nefret söylemleri içeren paylaşımlar ile ilgili ceza öngören yasa Alman Federal Meclisi’nde onaylandı. Buna göre, sosyal medya sitelerine suç içeren paylaşımlar şikayet edildiğinde, en geç 24 saat içinde kaldırılması ya da engellenmesi gerekiyor. İçerik açıkça suç teşkil etmiyorsa, bu içeriklerin de yedi gün içerisinde kaldırılması öngörülüyor. Bu yasaya uymayan şirketlere de 50 milyon euroya kadar para cezası verilebilecek. Sosyal medya siteleri her 6 ayda kaç şikayet aldıkları ve bu şikayetlere nasıl yanıt verdikleri konusunda da bilgi vermek zorunda kalacak. Ayrıca  Alman polisi 4 farklı eyalette operasyon düzenleyerek Twitter ve Facebook’ta nefret söylemi yaydıkları belirlenen 36 kişinin evlerine baskın gerçekleştirdi

AB’den işverenlere mülakat öncesi sosyal medyayı tarama yasağı getirildi. Bu düzenlemeye göre işveren, çalışana sosyal medya siteleri üzerinden arkadaşlık isteği gönderip de eklemeye zorlayamayacak. Buradaki paylaşımlara göre işe alıp almama durumunu değerlendiremeyecek. Böyle bir talebi varsa önceden feragatname imzalayacak ve bunlarla ilgili verilere sahip olabilecek 3. Taraf firma ve kişilerle çalışması da yasaklanacak. Çalışanı giyilebilir bir teknoloji ürünü kullanmaya zorlayıp da onların sağlık ve aktivite hareketlerini takip edemeyecek. Müşterilere çalışan bilgilerini veremeyecek.  Aksi halde, bunu yapan şirketlerin AB veri koruma kurallarını ihlal ettiği sonucuna varılacak.

‘Bu yazı ilk olarak DigitalAge dergisinin Ağustos 2017 sayısında yayınlanmıştır.’

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.