Geçtiğimiz aya Wannacry virüsü damgayı vurdu diyebiliriz ki, konu hala gündemde.  Türkiye de dahil 74 ülkeye yayılan WanaCrypt0r 2.0 adlı fidye amaçlı zararlı yazılım, özellikle Avrupa’da ulusal sağlık sistemi, Telekom firmaları gibi dev firmalara yayılırken, diğer yandan dünya çapında üretim, enerji(petrol ve gaz), teknoloji, eğitim, kamu, medya ve iletişim gibi sektörlere de zarar verdiği tespit edildi. Kaspersky Lab’in açıklamasına göre etkilenen bilgisayarların yüzde 98’i Windows 7 işletim sistemine sahip. Bu yazılım, bilgisayarınızdaki tüm dosyaları şifreliyor ve karşılığında bitcoin ile ödeme yapılabilecek şekilde fidye isteniyor. Tabi fidye bitcoin ile istendiğinden karşı taraf da tespit edilemiyor. Korunmak için güvenlik yazılımlarını güncel tutmak ve güvenlik zafiyetlerini tespit ederek önlem almak gerekecektir. Etkilenen bir çok kişi ve kuruluş savcılıklara başvurmaya başladı ancak faillerin yerini ve kimliğini tespit edebilmek pek mümkün olmadığından sorulturmanın sonuçsuz kalma olasılığı yüksek.

Twitter, gizlilik politikasını güncelledi. 18 Haziran 2017’den itibaren geçerli olacağını duyurduğu bu kurallara göre, şeffaflık ön planda olacak ve yeni araçlarla kullanıcıya kişisel verileri üzerinde ve bunların Twitter ve üçüncü partilerce kullanımı hakkında daha fazla kontrol ve yetkilendirme imkanı sunulacak. Twitter verilerini kullanarak, dijital pazarlama ve arşivleme işi yapan üçüncü parti şirketlerin bu yeni duruma uyum sağlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay ABD menşeili internet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye’de erişime engellendi. Türk mahkemelerinin suç içerdiği tespit edilen içeriğin çıkarılmasına yönelik kararını uygulamadığı için kapatılan site, hala erişime engelli. Bilindiği gibi Wikipedia’da içeriği tüm dünyadan kullanıcılar tarafından oluşturuyor ve gönüllü editörlerin moderatörlüğünde yayınlanıyor.

Fransa, Facebook’a Avrupalıların verilerini reklam verenlere yönelik korumadığı gerekçesiyle 150bin Euro ceza kesti. Daha önce de AB, Facebook’u WhatsApp’in kullanıcı bilgilerini Facebook ile paylaşmasını durdurmasını istemişti. Datr cookie’si ile web tarayıcıları üzerinden, kullanıcıların haberi olmaksızın bilgilerinin toplanması ve hedefli reklamcılığa konu edilmesi gerekçesiyle verilen bu cezaya yönelik, CNIL (Bilişim ve Özgürlükler Ulusal Komisyonu) Facebook’un bu faaliyetinin Fransa Veri Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu açıkladı.

Türkiye Rekabet Kurumu, Microsoft hakkında  soruşturma başlattı. 2009 yılında İnternet kafelere yönelik başlattığı bir kampanyasına karşı İstanbul İnternet Kafeciler Odası Rekabet Kurumu’na başvurmuştu ancak Kurum yapmış olduğu ön araştırmada Microsoft’u haklı bularak soruşturma açılmamasına karar vermişti. Bu kararın Danıştay’dan dönmesi üzerine ve üzerinden 6 yıl geçtikten sonra, Rekabet Kurumu Microsoft hakkında soruşturma açmaya karar verdi.

‘Bu yazı ilk olarak DigitalAge dergisinin Haziran 2017 sayısında yayınlanmıştır.’

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.