2014 yılı Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanında önemli gelişmelere sahne oldu. Dünyada Bitcoin, siber savaşlar, telif hakları anlamında gelişmeler olurken, Türkiye’de Twitter ve YouTube engellemeleri, internet yasasındaki değişiklikler, e-ticareti ve ticarî iletişimi yakından ilgilendiren temel yasalardaki değişiklikler gündeme oturdu

Dünyada bitcoin ve alternatif para birimleri 2014’te de çok konuşuldu. Geçtiğimiz aylarda New York’ta ilk bitcoin ATM’si açıldı, ayrıca bitcoin Kaliforniya eyaletinde yasal altyapıya kavuştu. Ayrıca yeni duyurulan Apple Pay ödeme sistemi, NFC teknolojisinin henüz güvenlik ve gizlilik açıkları bulunmasından dolayı gündemin baş sıralarında yer aldı.

Dünyanın en büyük torrent sitesi The Pirate Bay, mahkeme kararıyla kapatıldı. The Pirate Bay’in kapatılmasına kullanıcılar tarafından verilen tepkiler hızla büyürken, The Pirate Bay’in veritabanını klonlayarak torrent kullanıcılarına açılan isoHunt servisi hukukçuları kara kara düşündürmeye devam etti.

Uber, aslında sıradışı bir servis vermemesine rağmen hukukla mücadelesi asla bitmeyen şirketlerden birisi oldu. Bazı ülkelerde yüksek vergiye tabi tutuldu, bazı ülkelerde yasaklandı, bazı ülkelerde ise taksicilerin yoğun eylemlerine hedef oldu, bazı ülkelerde de ebeveynlerin güvenlik gibi endişelerine sebep oldu. Uber, yaptığı tutarsız açıklamalar sebebiyle yöneticisinin dilinden çekerken, başka bir ülkede sürücünün yolcuyu taciz etmesi davasında adının geçmesine engel olamadı.

Avrupa Adalet Divanı’nın bu yıl vermiş olduğu bir karar çok tartışıldı. Divan, Telekom şirketlerinin vatandaşların bilgilerini 2 yıla kadar tutma zorunluluğu getiren yasayı iptal etti.

iCloud ve Jennifer Lawrence meselesi ise internet ortamlarında özel hayatın çok da gizli olmadığını ortaya koyan örneklerden birisi oldu. Dünyaca ünlü birçok kişinin özel fotoğrafları internete düştü. Kullanıcıların bireysel hatasından mı yoksa, iCloud’daki bir açıktan mı yararlanılarak bu fotoğrafların internete düştüğü henüz anlaşılamadı.

AB Adalet Divanı, Unutulma hakkına ilişkin ilginç bir karara imza attı. Karara göre Google, unutulma hakkı kapsamında kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda, kişiler hakkındaki arama sonuçlarının bazılarını silmeye başladı. Google’a karşı alınan karar sadece AB ülkelerinde geçerli olacak.

Türkiye’de neler oldu?
Türkiye 2014’e YouTube’da yayımlanan ve Twitter’da paylaşılan dinleme kayıtlarıyla girdi. Tape diye anılan kayıtlar, internet yasasında köklü değişiklikler yapılmasına yol açtı. Şubat 2014’te yürürlüğe giren yasayla, özel hayat ve kişilik hakları ihlali durumlarında sitelerin 4 saat içinde kapatılabilmesinin önü açıldı.

Türkiye gergin bir yerel seçim atmosferi yaşarken seçimlere birkaç gün kala YouTube ve Twitter idarî kararlarla kapatıldı. Hemen arkasından Anayasa mahkemesi tarihî iki ayrı karara imza atarak, site kapatmalarıyla bireysel haklar ve özgürlüklerin ihlal edildiği yönünde karar vererek kapatılan sitelerin açılmasını sağladı.

Twitter ve YouTube kapalıyken, DNS veya VPN’le girmenin suç unsuru oluşturup oluşturmadığı kamuoyunda çok tartışıldı. Bu arada Twitter’ın Türkiye’de vergi ödemesi ve ofis açması uzun bir süre gündemde kalan bir tartışma oldu.

İnternetten satışları da düzenleyen Yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girdi. Alışveriş siteleri daha fazla mercek altına alındığı gibi cayma süresi de 14 güne çıkarıldı. Yılın sonlarında yayınlanan Mesafeli Satışlar Yönetmeliği ise 2015 Şubat’ında yürürlüğe girecek. Basın yasa tasarısı düzenlendi ve internet haber sitelerinin bu kapsama girmesi tartışma konusu oldu.

http://digitalage.com.tr/makale/2014un-kisa-bir-hukuki-ozeti/

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.