PUBG engellenecek mi?
Battle Royal türünün lideri sayılabilecek, son yılların en popüler çevrimiçi çok oyunculu ve oyun içi chat özelliği olan hayatta kalma oyunu PUBG’nin Hindistan’da yasaklanması ihtimali gündemde. Çocuklarda dikkat bozukluğu, agresiflik, uykusuzluk, şiddet yanlısı hareketler yarattığı, derslerine yeterince odaklanamadıkları ileri sürülüyor.
18 yaşındaki Mumbai’li gencin PUBG oynarken telefonunun bozulması ve yeni telefon alamayışı üzerine intiharı; Rusya’da oyun bağımlısı 15 yaşındaki gencin insan öldürme hissini merak ederek 21 yaşındaki bir genci bıçaklaması, Malezya’da bir adamın oyunu kesintisiz oynamak istemesi ve eşiyle bu yüzden kavga etmesi üzerine hamile eşini ve ailesini terk edip ortadan kaybolması gibi haberler de tartışmaları alevlendirdi. PUBG ise yayınladığı bildiride oyuncuların sorumluluk sahibi ve sağlıklı kalarak oynamalarının kendileri ve oyun ekosistemi için büyük önem taşıdığını bu yüzden gerekli iyileştirmeleri yapacaklarını ve hükümetlerin geri bildirimlerini dikkate alacaklarını bildirdi.
Diğer yandan geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir kripto para şirketinin 13 milyon TL değerindeki kripto paranın başka kripto para hesapalara transfer edilerek çalındığını emniyete bildirmesi üzerine Siber Suçlarla Mücadele müdürlüğü yaptığı incelemelerde şüphelilerin, yakalanmamak için PUBG oyunu üzerinden sesli görüşmeler yaparak iletişim kurduğu tespit edildi ve emniyetçe izlemeye alınıdı ve 8 ilde yapılan operasyonla 24 kişi gözaltına alındı.
Kriptopara dolandırıcılıkları ve yeni yasal düzenlemeler
Popüler bitcoin alım satım sitesi localbitcoins.com geçtiğimiz ay kimlik avı saldırısına uğradı.Reddit forum sitesinde yapılan bir paylaşımla ortaya çıkan olayda, kullanıcılar platformun forumunu ziyaret ettiğinde başka bir sayfaya yönlendirildi ve şifre girmeleri istendi. Yönlendirilen sayfada şifre giren kullanıcıların hesapları boşaltıldı. Localbitcoins.com sitesi olayın tespiti üzerine derhal bazı işlemleri geçici olarak devre dışı bıraktığını belirtti. Şimdilik 28 bin dolar değerinde kriptopara çalındığı tespit edilirken, yine bu ay Yeni Zellanda’lı kripto para borsası Cryptopia da hacklendiğinde 16 milyon dolar değerinde kripto para çalındı. Diğer yandan California’da bir fırında yerleşik bitcoin ATM ‘si hırsızlar tarafından çalındı. Güvenlik kameralarına takılan hırsızlar balyozla ATM’yi duvardan söküp fiziken götürdü. Tayvan’da ise ucuzdan aldıkları IBCoin’ler ile yatırımcıları kandıran 8 milyon dolarlık dolandırıcılık vakasında 15 kişi tutuklandı.
Dünyada kripto para dolandırıcılıkları devam ederken yasal düzenlemeler de devletlerin gündeminde kalmaya devam ediyor. Malezya’da geçtiğimiz ay alınan bir kararla, ülke içerisinde token arzı yapılması ve kripto para borsasının kullanıma açılması Malezya Menkul Kıymetler Komisyonu’ndan lisans almadan yapılmayacak ve faaliyetler menkul kıymetler yasasına uygun yürütülmek zorunda olacak, aksi halde ICO ve borsa işleticilerine 10 yıla kadar hapis veya 2.44 milyon dolara kadar ceza düzenlenecek. Türkiye’de ise bu konuda ICO ve borsa işleticilerine yönelik şuan için herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor.
Yüz tanıma teknolojileri ırkçı mı?
MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) tarafından yapılan araştırma sonucunda, Amazon tarafından geliştirilen Rekognition yüz tanıma uygulamasının, açık renkli kişilerin cinsiyetini koyu renklilere göre daha kolay belirlediği ortaya konuldu. Araştırma sonuçlarına uygulamanın güncel hali kullanılmadığı gerekçesiyle itiraz eden Amazon her ne kadar bu uygulamanın aranan bir şüphelinin bulunması veya kayıp çocuk teşhisinde faydasını savunsa da, bir yazılım hatası yüzünden kolluk kuvvetlerinin aranan bir suçlu yerine yanlış kişiye şiddet içeren bir şekilde yaklaşması gibi muhtemel sonuçlar üzerinden belli kaygılar doğması da kaçınılmaz oldu. Diğer yandan geçtiğimiz ay Microsoft, bu teknoloji hakkında yasal düzenleme yapması konusunda meclise çağrı yaptı.
IoT hack ve korku
Hackerlar, Kaliforniyalı bir ailenin evindeki internete bağlı çalışan güvenlik kamerasını hackledi ve bölgelerine doğru yaklaşan fiziki terör saldırısı olacağını belirten uyarı ve sesler yayınladı. Aile polis, 911 ve üretici firma ile iletişime geçip olayın aslını anlasa da, olay onların bu süreçte korku dolu dakikalar yaşamalarına sebep oldu. Yine geçen ay güvenlik kameralarının hacklenmesi ile kullanıcılara bebeklerinin kaçırılacağını söyleyenler oldu. Aileleri paniğe sevk eden bu hareketler arasına bir de hackerların belirttikleri youtube kanalına üye olmalarını isteyenler oldu. Bu durumlarda çift korumalı şifre yöntemleri veya ağa bağlı cihazların yazılımlar vasıtasıyla kontrolü gibi tavsiyeler verilse de, teknoloji hızla gelişirken mahremiyet ve güvenliğin korunması ile ilgili yasal düzenlemeler yerleşik hale gelmedikçe ve caydırıcı olmadıkça bu tür popüler cihazların hackerların ilgisini çekmeye devam edeceği bir gerçek. Ayrıca üreticilerin de veri güvenliğini ön planda tutması bir diğer gereklilik.
‘Bu yazı ilk olarak DigitalAge dergisinin Şubat 2019 sayısında yayınlanmıştır.’