Resmi Gazete’de geçtiğimiz ay “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar“da değişiklik yapıldı ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin Türk Lirası’yla yapılması kararlaştırıldı. Sözleşme taraflarının Türkiye’de yerleşik kişiler olması halinde uygulanacak bu karar gereği, sadece yeni sözleşmelerin değil karar öncesinde yapılmış ve yürürlükteki sözleşmelerin de 13.09.2018 tarihinden itibaren 30 gün içinde buna göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor.Bu düzenlemenin kısa süre içinde sözleşmelerin yeniden düzenlenmesi bakımından getireceği iş yükü bir yana, bilişim sektörü için de olumsuz etkiler doğuracağı bir gerçek. Sözleşme tarafları Türkiye’de yerleşik de olsa, sözleşme konusu iş için yurtdışında 3. Bir kişiden sağlanan hizmet veya tedarik edilen ürünün varlığı halinde, sözleşme bedelinin TL olarak sabitlenmesi zorlaşacaktır. Müşterileri için yabancı menşeili firmadan dijital reklam alan reklam ajansı, yurtdışında bir sağlayıcıdan alan adı veya hosting hizmeti alarak kiralayan bir hosting firması, tedarikçileri yurt dışında olan bir e-e-ticaret sitesi örneklerindeki gibi yabancı para birimi ile satın alma/kiralamanın zorunlu olduğu hallerde bu sorunların yaşanması kaçınılmaz görünüyor.
Önce iOS uygulaması Çin mağazasından kaldırılan Popüler canlı yayın uygulaması Twitch, daha sonra Çin’de tamamen erişime engellendi. Gerekçenin kötü alışkanlıkların kaldırılması ve gençlerin göz sağlığı olduğu ileri sürülürken diğer yandan tahminler, e spor turnuvası izlenirken kullanıcılar arasında birden popüler olduğu için engellendiği düşünülüyor. Daha önce de oyun endüstrisinde yasaklar getiren Çin’de bu yasak, kullanıcılar tarafından ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak yorumlanırken, hükümet veya uygulama tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.
Wikipedia’ya 29 Nisan 2017 tarihinden beri Türkiye’den erişim sağlanamaması karşısında Avukat Hakları Grubu tarafından erişim engelinin kaldırılması için Ankara Sulh Ceza Hakimliğine başvurularak hukuk mücadelesi başlatıldı. 2018 İstanbul Barosu Seçimlerinde Avukat Hakları Grubu’ndan aday olan Avukat Gökhan Ahi konuya dair yaptığı açıklamada, sitenin 5651 sayılı kanunda yer almayan bir gerekçeyle kapatıldığını, sadece ilgili sayfalardaki içerikler engellenebilecekken sitenin tümden engellenmesinin cezada orantılılık ilkesine aykırı olduğunu, bu durumun hem Türkiye’nin yurt dışındaki itibarını olumsuz olarak etkilediğini hem de kullanıcıların suç teşkil etmeyen içeriklerinden yararlanma hakkı ve iletişim özgürlüklerini zedelediğini, hukuk mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.
Facebook, uygulama ve hizmetleri sebebiyle kendi topluluğunu oluşturan liderlere destek olduğu Topluluk Liderleri Programı’na 6 binden fazla başvuru arasından, Türkiye’den Bisikletli Kadın İnisiyatifi grubu yöneticilerinden Zeynep Arapoğlu ve İhtiyaç Haritası’nın kurucularından oyuncu Mert Fırat’ı seçti. Programa katılmaya hak kazanan topluluk liderlerinden her biri, topluluklarına yönelik kullanabilecekleri 50 bin dolara varan ödülün sahibi olacak.
Rekabet Kurumu’nun Google hakkındaki soruşturması sonuçlandı. Android cihazlarda otomatik olarak Google aramanın varlığı ve ana ekranda konumlandırılması, Google Webview ‘in bu işlev için varsayılan ve tek bileşen olarak atanmasının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı olduğu gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından Google’a 93 milyon lira idari para cezası düzenlendi, Ankara idare mahkemelerine 60 gün içinde Google’ın itiraz hakkı bulunuyor.
ABD’de sosyal medya ve internet şirketlerinin tekel oluşturması hakkında inceleme yapılabilmesi için yeni bir yasa tasarısı planlanıyor. Böylece şirketlerin anti-tekel yasasına uygunluğunun incelenmesi hakkında federal kurumların daha hızlı aksiyon alması bekleniyor. Beyaz Saray yetkilileri, bu yasanın herhangi bir şirkete yönelik olmadığını belirtse de, diğer yanda ABD Başkanı Trump’ın, Google, Facebook ve Amazon’ a yönelik tepkili tutumunun bunda etkisi olduğu düşünülüyor.
Bu yasa tasarısı bir yanda ilerlerken, Google CEO’su şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, aşırı politik söylemlerde bulunmamaları ve çalışmalarında sakin kalmaları konusunda uyarıda bulundu.
Google’ın, geçtiğimiz ay yeni sürümü yayınlanan Chrome 69 ile giriş şartlarında kullanıcılara haber verilmeyen önemli değişiklikler olduğu tespit edildi. Kullanıcıların göz atma geçmişlerinin istemleri dışında Google tarafından kayıt altına alındığı iddiası karşılığında Şirket bu iddiayı kabul etti ancak kullanıcıların sekronizasyona izin vermiş olması gerektiğini vurguladı.
Twitter’da kullanıcıların özel mesajlarının geliştiriciler tarafından izin verilmediği halde okunmasına imkan verdiği tespit edilen güvenlik açığı sonrasında, Twitter yaptığı açıklamada açığın giderildiğini ancak yüzde birlik kullanıcı kitlesinin bundan etkilenmiş olabileceğini duyurdu. Aynı zamanda kullanıcıların bu konuda herhangi bir şey yapmasına gerek olmadığı da belirtildi. Diğer yandan açığın tespit edilmesi Mayıs 2017 iken, çözümün henüz duyuruluyor olması kullanıcıların tepkisine yol açtı.
Güvenlik firması Fireeye tarafından yayınlanan raporda, Türkiye’ye yönelik siber saldırı sayısının 25 milyon olduğu ve ABD ve Brezilya’dan sonra 3. Sırada olduğu belirtildi.
E-ticaret devi Amazon, geçtiğimiz ay Türkiye e-ticaret pazarına giriş yaptı. Sitede Amazon Prime veya aynı gün teslimat özelliklerinin eksikliği gibi sebeplerle sosyal medyada eleştiriler yer alırken, İptal edilen siparişler ve anlık fiyat değişiklikleri gibi konularda yaşanan tüketici şikayetleri de ilk günden baş gösterdi.
Söz dizisinde kullanılan jenerik müziğinin eser sahibi olduğu iddiasında bulunan Müzisyen Veysel Demirci, söz ve müziği kendisine ait olan “Dost Bulamadım” adlı müzik eserinin izin alınmadan kullanıldığını gerekçesiyle yapım şirketine 15 bin liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, eserin film şirketi tarafından youtube’a yüklenerek milyonlarca kez dinlenmesinin de ticari gelir elde etmeye yaradığı, eser sahibinin maddi ve manevi zarara uğradığı belirtildi.
Ankara’da bir üniversite öğrencisi fotoğrafının bir banka reklamında izinsiz olarak kullanılması üzerine bankaya açtığı davayı kazandı ve mahkeme 7 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi, kararın Yargıtay’ca onanması üzerine karar kesinleşmiş oldu.
‘Bu yazı ilk olarak DigitalAge dergisinin Ekim 2018 sayısında yayınlanmıştır.’